logo_STU

Den 3-årige ungdomsuddannelse

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse er en 3-årig ungdomsuddannelse for unge under 25 år med særligt behov for en individuelt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Tryk på denne folder for at læse meget mere om STU-uddannelsen:

STU-folder

Om ungdomsuddannelsen

Loven om den 3-årige ungdomsuddannelse trådte i kraft i 2007.

Formålet med uddannelsen er, at de unge

• lærer at leve så selvstændigt og aktivt et voksenliv som muligt
  • udvikler faglige kompetencer, så de bedre kan få et job eller en uddannelse
  • udvikler sociale kompetencer, så det bliver lettere at leve i samspil med andre
  • opnår personlig udvikling og indsigt i egen situation og muligheder
  • får kendskab til nærmiljøet og omverdenen

Gratis undervisning og transport:

Den 3-årige ungdomsuddannelse er gratis for de unge. Bor de mere end 11 km væk, kan de få dækket deres transportudgifter. Hvis de har brug for det, har de mulighed for at få gratis handicapvenlig transport.

Her underviser vi

NyborgUngdomsskole-indgangHer underviser vi unge på den 3-årige ungdomsuddannelse:

• Nyborg Ungdomsskole, Ringvej 1B

Om undervisningen

Vores ungdomsuddannelse har fire ben:

• Den alment dannende skoleundervisning, hvor vi bl.a. arbejder med dansk, matematik, samfundsforhold, kommunikation, konfliktløsning, sociale spilleregler, tolerance, selvværd, selvtillid, personlig udvikling, krav og forventninger, etik og moral.
  • Praktisk træning og jobtræning, hvor vi bl.a. arbejder med praktiske arbejdsopgaver, tilrettelægning af opgaver, samarbejdsevne, ansvarlighed, virksomhedsbesøg, erhvervspraktikker og afklaring af de unges arbejdsevne.
  • Bo-træning hvor vi bl.a. arbejder med selvstændig livsførelse, madlavning, hygiejne, rengøring, pengeforståelse, økonomi og brug af offentlige tilbud. Der vil for nogle elever være muligt at bo på Carlsmindekollegiet
  • Fritidsaktiviteter, hvor vi bl.a. arbejder med idræt, musik, billedkunst, brug af offentlige tilbud samt sociale kontakter og netværk. Vi har egen café, hvor de unge mødes og hænger ud.

En del af undervisningen foregår i særlige projektforløb, mens andre dele foregår i mere traditionelle undervisningssammenhænge. Som undervisningssteder bruger vi bl.a. klasseværelser, værksteder, idrætsfaciliteter, byen, naturen og virksomheder.

Vi underviser primært i små grupper, hvor de unge er sammen med ligestillede. Antallet af hold varierer og tager udgangspunkt i de unges behov.

Kontaktlærer

Hver elev har en kontaktlærer, som følger den unge gennem uddannelsen. Kontaktlæreren står for den individuelle undervisningsplan samt for en del af undervisningen og deltager sammen med den unge i årlige møder om den overordnede uddannelsesplan.

Se video om uddannelsen

Sådan bliver du elev

Vi optager nye elever i januar og august. Optagelse sker gennem Ungdommens Uddannelsesvejledning. Efter henvendelse til UU arrangeres et formøde med rundvisning, og der er mulighed for to ugers praktik, hvor den unge kan prøve uddannelsen og sammen med os vurdere, om den er relevant for ham/hende.

Starten på uddannelsen

De første 12 uger er et afklaringsforløb, hvor vi afdækker den unges ønsker, kompetencer og muligheder.

På den baggrund udarbejder Ungdommens Uddannelsesvejledning sammen med den unge og hans/hendes nærmeste en overordnet uddannelsesplan, hvorefter Nyborg Ungdomsskole sammen med den unge udarbejder en individuel undervisningsplan.

Undervisningsplanen indeholder bl.a. undervisningens mål, elementer, form og indhold, tilrettelægning, omfang, gennemførelse samt praktikperioder.

Der bliver lagt stor vægt på de unges egne målsætninger, og målene samt vejen dertil bliver løbende evalueret for at give de unge ejerskab til uddannelsen.

Elevhold

Eleverne på STU er inddelt i 3 forskellige hold efter deres forudsætninger.
I nedenstående brochurer kan du læse mere om holdene.

STU hold 1
STU hold 2